Agenda

Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Concert Salviuskerkje – UITVERKOCHT

8 maart 2020 @ 15:00 - 17:00

Componisten en hun muze

Kamerkoor en solisten van Vocaal totaal

muzikale leiding: Annemie Vallino- Ravetta en Véronique Meuffels

piano: Arno Kerkhof

In de oude mythologie was de Muze de beschermgodin van de kunsten, met ontelbare verantwoordelijkheden. Voor diverse componisten was de Muze een briefpartner, die maanden van stilte doorstond met oneindig geduld. Maar ze was ook raadgeefster, een levende inspiratie, een weldoenster én huisvrouw, en daarmee verantwoordelijk voor de praktische levensorde in de chaos van de kunstenaar.

*Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) ondervond een geweldige steun van z’n echtgenote Constance Weber, die tot aan z’n dood aan z’n zijde stond en in hun Weense huis als een baken op hem wachtte tijdens z’n reizen.
*Gioacchino Rossini (1792-1868) schreef talrijke composities voor zijn echtgenote Isabella Colbran. Hun muzikale geschiedenis is rijk gevuld. Naast talrijke liederen schreef Rossini heel wat opera’s voor zijn vrouw, die over een immens stembereik beschikte. Toen Isabella met zingen stopte, bleef ze de muze van haar man!
*De ‘driehoeksverhouding’ Wieck-Schumann-Brahms is zeer interessant om te belichten. Clara Wieck (1819-1896) was al op jonge leeftijd een begenadigd pianiste en heeft twee grote namen uit de wereld van de klassieke muziek geïnspireerd: haar man Robert Schumann (1810-1856) en haar vriend (en minnaar?) Johannes Brahms (1833-1897). Clara bracht het oeuvre van haar man tot leven en ze bleef hem trouw tot aan zijn dood, ook toen hij aan het eind van zijn leven mentaal sterk achteruitging. Ze schonk hem diverse composities van haar hand. Een aantal jaren voor Schumanns dood kwam de jonge Brahms in hun leven. Na Schumanns dood ontstond er een bijzondere vriendschap tussen Brahms en Clara.
Frédéric Chopin (1810-1849) musiceerde hartstochtelijk graag met Pauline Viardot-Garcia (1821-1910) wanneer ze ’s zomers verbleven op slot ‘Nohant’ van de excentrieke Franse schrijfster George Sand (1804-1876), Chopins latere maîtresse. Hier begeleidde Chopin Viardot dikwijls aan de vleugel. Hij was vol lof over haar liederen en over haar bewerkingen van zijn mazurka’s. In de gelukkige dagen van zijn liefde met George Sand componeerde Chopin op haar landgoed het merendeel van zijn schitterende oeuvre, en schreef zij tientallen romans.
Pyotr Ilyich Tchaikovsky (1840-1893) en zijn patroon/beschermvrouwe Nadezjda von Meck hebben elkaar gedurende 14 jaar meer dan 1200 brieven geschreven, zonder enige fysieke nabijheid. Een relatie, die Tchaikovsky financiële ondersteuning bood, maar bovenal een ongelooflijke spirituele intensiteit ontwikkelde in de emotionele wereld van de componist.

Solistisch worden ook composities van de muzen Isabella Colbran en Pauline Viardot uitgevoerd.

Gegevens

Datum:
8 maart 2020
Tijd:
15:00 - 17:00
Evenement Categorie:

Locatie

Salviuskerkje
Platz 2
Limbricht, 6141 AT Nederland
+ Google Maps

Gegevens

Datum:
8 maart 2020
Tijd:
15:00 - 17:00
Evenement Categorie:

Locatie

Salviuskerkje
Platz 2
Limbricht, 6141 AT Nederland
+ Google Maps